VERNISSAGE 1 SEPTEMBER 14.00
”Det gör ont i mig och trots att det är oundvikligt vill jag inte se”
Världen är en mörk plats. Här finns ondska, sorg och förödelse. Var dag porträtteras världen på olika sätt framför mig och det gör mig både arg och rädd.
Jag väljer att försöka gå en annan väg, en där ljuset får ta över och lysa starkare, om än bara för ett tag. Jag väljer att ta ansvar för mitt ljus och föra det via penseln till duken. Jag vill inte gömma mig för verkligheten, men jag vill välja att vara lycklig i stunden. Jag tycker att den möjligheten finns i mycket vi har omkring oss i vår också underbara värld.
Därför målar jag, inspirerad av det vackra jag ser, doftar och känner, för att kunna dela med mig av mitt val till lycka. Många av bilderna är melankoliska men alltid med ett hopp i.
För mig är konsten ett sätt att vila och ladda om och jag vill att mina tavlor förmedlar valmöjligheten bortom horisonten, att det finns vägval som bringar hopp och ljus.
BIO
Karin är född i Stockholm 1952 och hon har i många år bott i fjällvärlden men finns idag i Helsingborg. Måleri har alltid funnits i Karins familj, en stor inspiratör är hennes mamma, konstnären Inga Thoren. Karins målningar är abstrakta men i de flesta går det att finna figurer. Själv ser hon en figurativ mening i sitt måleri, det går att hitta levande varelser och symboliska linjer. Horisonter och vägar är också ofta återkommande.Karin började måla i mogen ålder och fann här snabbt ett uttrycksmedel. Att via hantverk få använda sin kreativitet och energi och uttrycka upplevelser, såväl känslomässiga som de som bjuds i naturen och med ljusets växlingar, blev som en sorts lycka.
¨Jag flöt ihop med duken och färgerna, helt plötsligt kunde jag uttrycka inre känslor i dova mjuka färgtoner. Jag fick möjlighet att tyst och beslöjat uttrycka hur vardagshändelser upplevs av mig och eventuellt också sätta igång fantasin hos betraktaren av mina målningar.¨
Materialet är viktigt och Karin målar oftast på dukar grundade med gesso, en kalkhaltigt färg, i flera lager med slipning emellan. Det ger mycket släta och halvmatta ytor.
Färgen arbetas på duken med olika verktyg,(pensel, kniv, trasor, fingrar) i olika lager och den behandlade duken suger åt sig färg så skiftningar kan ske i lager.