Cases

I urval


Sweden Walls, tidigare känt som POW! WOW! Sweden, är en gatukonstfestival som är del av den globala gatukonstorganisationen Worldwide Walls, aka POW! WOW!, som startades på Hawaii 2010. Sedan starten har organisationen utvecklats till en av världens ledande gatukonstorganisationer med evenemang i flertalet städer runt om i USA, Japan, Taiwan, Guam, Hong Kong, Korea, Malaysia, Singapore, Nepal och Holland. Sweden Walls tar utgångpunkt i den urbana gatukonsten där syftet är att presentera konst i det publika rummet genom storskaliga permanenta väggmålningar, engagera och utbilda besökare genom workshops, samtal och guidade turer samt bidra till att stärka lokalsamhället och bidra till dess utveckling. Evenemanget grundar sig i det starka underifrånperspektiv som gatukonsten växt ur och skapas genom att engagera och involvera lokala och nationella konstnärer, närings- och föreningsliv, i kombination med en internationell touch i form av konstnärer av högsta nivå.

Sweden Walls


Sedan 2017 har Kulturhotellet i samarbete med Stadsbyggnadsförvaltningen förvandlat ett 15-tal gångtunnlar runt om i Helsingborg. Syftet med projektet grundar sig i ett omfattande trygghetsarbete där vi tillsammans med konstnärer arbetat för att skapa trygga och säkra offentliga platser. Just gångtunnlar kan ofta uppfattas som osäkra och skapa en oro bland människor vilket vid tillfällen kan påverka deras sätt att röra sig i det offentliga rummet, både under dags- och kvällstid. För att förebygga detta beteende, skapa offentliga miljöer som känns trygga samt "koppla" ihop områden har vi under åren bjudit in flertalet konstnärer att förvandla dessa gångtunnlar till konstverk och säkrare offentliga platser. Nedan ett urval av ett par gångtunnlar som vi har arbetat med under åren.

Tunnelprojekt


Fredagen den 4 december invigs projektet Urban Window Gallery i Helsingborg där ett 15-tal lediga butikslokaler och skyltfönster förvandlas till ett spektakulärt konststråk i form av installationer och konstnärliga gestaltningar. Stråket sträcker sig från Gåsebäck i söder till Tågaborg i norr och är ett samarbetsprojekt mellan scenografen Jeanette Gostomski, Helsingborg stad, Dunkers kulturhus, Helsingborg City och Kulturhotellet.

Urban Window Gallery



Kim Wall dödades i Augusti 2017 när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år. Utställningen ”I Kim Walls fotspår” är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill familjen flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent.

I Kim Walls fotspår


”Street art Garden” är ett street art projekt där vi kombinerade street art och trädgårdsmästeri vilket resulterade i en tredimensionell upplevelse där besökaren på ett nyskapande sätt kunde uppleva kontrasten och samspelet mellan det urbana och naturen.

Street art garden


Artstreet är en street art festival där lokala såväl som internationella konstnärer bjuds in till att delta i förvandligen av det offentliga rummet. Projektet syftar till att göra konst tillgänglig även utanför museum och galleriers väggar och resulterar i ett utomhusgalleri som lever och är tillgängligt året om. Projektet arrangeras av Kulturförvaltning och Stadsbyggnadsförvaltningen, i samarbete med Kulturhotellet.

Artstreet Helsingborg




”Det där rummet” är en utställning som genomfördes tillsammans med Frälsningsarmén Helsingborg. Utställningen syftade till att spegla och lyfta fram det arbete kring prostitution och människohandel som Frälsningsarmén de senaste åren har utvecklat i Helsingborg.

Utställning – Det där rummet


Culture Hub genomfördes under åren 2016–2018 och är ett samarbetsprojekt mellan Kulturhotellet, Helsingborgs Stad (Stadsbyggnadsförvaltningen och Kulturförvaltningen), Helsingborgshem och Lambertsson med målet att skapa en ambulerande mötesplats.

Culture Hub



Den 7 juni 2017 öppnade utställningen ”Museum of Failure” på Kulturhotellet där en samling misslyckade produkter och tjänster presenterades i syfte att belysa den viktiga roll som misslyckande har utifrån en innovationsaspekt samt att uppmuntra organisationer att bli bättre att lära av misslyckande.

Museum of Failure


Två skulpturgrupper av Sara Stenlund för Helsingborgshem | Shiny happy people är en skulpturserie bestående av två kompositioner av skulpterade porträtt i keramik och akrylresin, tillverkade i Barcelona under 2017. Porträtten är av människor och djur med olika ålder, kön och nationalitet.

Shiny happy people


Helsingborg Art Week är en kontemporär konst- och kulturfestival som under en vecka förvandlar Helsingborg till ett stort galleri. Med rum för både traditionella och oväntade format är grunden bred, taket högt och spetsen vass.

Helsingborg Art Week



Pagina Bianca är ett performance-inspirerat konst- och kulturevenemang där besökare får vara med att måla ett massivt konstverk i det offentliga. Konceptet är grundat av den italienska kulturorganisationen Artkademy som under de senaste åren genomfört flertalet "Pagina Bianca"-evenemang i Italien såväl som runt om i världen.

Pagina Bianca


En skulpturpark av Jesse Blauwhof på uppdrag av Helsingborgshem, med visionen att göra den gemensamma miljön i ett nybyggt bostadshus mer spännande och välkomnande.

Forces from the inner and outer worlds


Under en dag i augusti 2017, målade fyrtio av södra Sveriges vassaste graffitikonstnärer fyrtio bropelare. Resultatet är ett 300 meter långt öppet galleri, där varje pelare är både ett fristående verk och en del av en helhet.

Undergången Gåsebäck



Under Helsingborg Art Week kurerade Kulturhotellet ett projekt bestående av nio temporära ljusinstallationer skapade av den argentinska street art-konstnären Spidertag. I nio dagar, vid mörkrets inbrott, kastade installationerna sitt ljus över gömda platser och ikoniska vyer i Helsingborg i syfte att lyfta frågor kring offentliga miljöer och dess funktion i dagens samhälle.

Spidertag / HAW


Bjuv Art Festival är en lokal konstfestival med målet att överraska, fängsla och inspirera besökare genom konstnärliga och kulturella uttryck. Projektet är initierat av Bjuvs kommun och utvecklat av Kulturhotellet för att genom street art, skulpturer, workshops och annan interaktiv konst synliggöra kultur i nya miljöer samt bidra till att lyfta Bjuv som en levande kommun.

Bjuv Art Festival


I "Wintercave" förvandles KICKS gamla lokaler på Möllegränden/Bruksgatan i Helsingborg till ett kargt, mjukt och hårt vinterlandskap med referenser till isgrottor, iskristaller och vinterljus.

Wintercave



Projektet ”Grusbingor” är ett samarbetsprojekt mellan Kulturhotellet och Helsingborgshem, där sju lokala konstnärer har fått i uppdrag att måla varsin grusbinga i syfte att sprida konst och kultur utanför de traditionella kulturinstitutionerna.

Grusbingor