Evenemang & Utställningar


"För två år sedan fick jag syn på ett helt rum fyllt med begagnade bröllopsklänningar. Det var mycket berörande med alla dessa klänningar som står för förhoppningar, renhet och som alla vet också för besvikelser och underordnande. De väckte frågan ”Vad är äkta autentisk kvinnlig kraft och vad står den för idag?”. Hos mig och ur den frågan föddes grunden till Womanhood.

Womanhood


Nature’s Harmony är en multidisciplinär och immersiv utställning där besökaren ”slängs” in i naturens ekosystem och ljudlandskap genom olika konstnärliga uttryck.

Nature’s Harmony


HD:s konstsalong – i samarbete med Kulturhotellet! För 20:e året bjuder HD Kultur in till Vår salong – utställningen som är öppen för alla. Årets jury är Mr Vårsalong själv, Mårten Castenfors. Fram till nyligen chef för Liljevalchs där han gjorde vårsalongen till en formidabel succé. I år är det alltså han som står för urvalet – varför inte utmana honom med något av just dina verk? Sista anmälningsdag är 26 april. Utställningen är öppen mellan den 27 maj och 18 juni, varje fredag – söndag mellan 12-16.

Vår Salong 2023



I en serie porträtt och intervjuer utforskar journalist och fotograf Linda Unnhem historierna bakom plaggen som inte längre passar. Berättelser som ofta kretsar kring skam, skuld och omöjliga ideal, men som även rymmer känslan av att ha fått nog, ett jävlar anamma och en vilja att verka för fler kroppspositiva förebilder.

En dag ska jag komma i den här


För att fortsätta vårt arbete med gatukonst och visa det fantastiska konstnärsskap som finns inom den svenska gatukonstscenen fortsätter vi vår satsning på Sweden Walls Showroom på gallerian SÖDER. I samband med Sweden Walls Showroom Vol.3 bjuder vi in konstnärerna Tim Timmey, Shaw Petronio och Space för att skapa både storskaligt samt visa mindre verk i form av canvas, prints och installationer.

Sweden Walls Showroom Vol.3


Varmt välkomna till "Vague Lines" - en utställning med fem konstnärer verksamma inom den abstrakta graffitigenren och releasefest för det fjärde numret av AGM - Abstract Graffiti Magazine. De fem inbjudna konstnärerna består av Shora, Ollio, Sceb, Rikard och Taleggio (Italien) som samtliga visar verk och skapar platsspecifika målningar i POW! WOW! Swedens utställningslokal på gallerian SÖDER, Södergatan 30. AGM är en graffititidning med fullt fokus på den abstrakta scenen av graffitin. Tidningen görs i Göteborg men med konst från hela världen.

Vague lines – utställning och tidningsrelease, Abstract Graffiti Magazine



För nittonde året bjuder HD Kultur in till Vår salong i samarbete med oss på Kulturhotellet – utställningen som är öppen för alla. Vår salong består av att HDs kultursida publicerar bilder på ett antal av de utvalda verken i slutet av maj. Men likt på senare år blir Vår salong även denna sommar en fysisk utställning på Kulturhotellet – vernissage lördag den 4 juni. Årets jury är konstnären Viktor Rosdahl.

HD Vår Salong 2022


För att fortsätta vårt arbete med gatukonst och visa det fantastiska konstnärsskap som finns inom den svenska gatukonstscenen fortsätter vi vår satsning på POW! WOW! Showroom på gallerian SÖDER. I samband med POW! WOW! Showroom Vol.2 bjuder vi därför in konstnärerna Max Solca, John Beijer, Skinny Gonzales och Stine Hvid att skapa både storskaligt samt visa mindre verk i form av canvas, prints och installationer.

POW! WOW! Showroom Vol.2


Årets Bild är Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister. Det instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas ut årligen av en oberoende jury. Vi är stolta att kunna visa denna utställning i våra nya lokaler på Söder i Helsingborg mellan den 17 juli och 31 augusti 2021. Ett stort tack till Kulturnämnden, Jefast, Executive Properties och Galleri Kontrast som möjliggör genomförandet av utställningen.

Årets bild



Det är mer ära vi bjuder in er till utställningen "Allt försvinner" med fotografen Kristoffer Granath där fyra separata projekt presenteras under en och samma utställning. Fotografen Kristoffer Granath jobbar främst med dokumentationer och bokuppdrag men även porträtt och andra kommersiella uppdrag. Social hållbarhet är ledord i hans arbete och han jobbar uteslutande utifrån ett socioekonomiskt perspektiv med människan i fokus.

Utställning – Allt försvinner


Med ena foten rytmisk i en vidunderlig värld av musik och med andra foten stadigt kreativ på Crooked Moon tatuerarstudio, är det inte svårt att ana att den autodidaktiska Stojiljkovic Pedersen har mycket att utforska.Med en koloristisk palett och med penseln som redskap gestaltar Helsingborgs födda Stojiljkovic Pedersen sina tankar och idéer. Det abstrakta bildspråket både förenas och splittras i det monumentala uttrycket och tar bildrummet i anspråk. Kompositionen absorberar och omsluter en, försätter tankarna i rörelse om hur det är snarare än vad det är.

Utställning – Landskap och Flaggor


Det är med nöje vi presenterar 2020 års "Vår Salong" i samarbete med Helsingborgs Dagblad. I år har 51 verk valts ut av vår enmansjury Lars Nittve - ett urval bestående av bland annat koloristisk punch, synliggjorda ljudvågor, en skärmflygare som landar i vinterdvala – och akvarell som avger sommarhetta.

Vår Salong 2020



Denna tribut är lite annorlunda. Den är nämligen till okända kvinnor och män som har gett allt i sina liv, däribland tårar och ibland blod, för att utveckla landet. Pensionärerna. Tyvärr är många pensionärers liv märkta av alla komplikationer de står inför för att leva ett värdigt liv: pengar som inte räcker, brister i vården och alltmer begränsad hemhjälp. Många har blivit sekundära medborgare och deras problem tas sällan på allvar och ignoreras ofta när de kräver lösningar. . Livet tog mig till Sverige 1982 då jag var tvungen att lämna allt bakom mig, jag hade ingenting. Men jag var tvungen att lämna det viktigaste, det som verkligen gör ont och lämnar spår, mina nära och kära. Tack vare er solidaritet har jag och många andra haft möjligheten att starta ett bra nytt liv här. Det är därför detta även är en personlig tribut.

Tribut


Kim Wall dödades i Augusti 2017 när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år. Utställningen "I Kim Walls fotspår" är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill familjen flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent.

I Kim Walls fotspår


Utställningen med Rolf Hansson på Dunkers Kulturhus, blev katalysatorn som ledde Gordon Skalleberg till att måla primärt på trä och plywood. I övrigt var han tidigt inspirerad av Edvard Munchs sätt att måla och Andy Warhols färger. Han är autodidakt och har ägnat mycket tid åt självstudier i konsthistoria och teknik, med många besök på muséer och gallerier. Verk målade på plywood, laserskurna plåtarna som projicerar skuggor och ögon, beskurna ansikten och människor i helfigur och grupp är något som är genomgående i Gordons arbete. Så även i denna utställning.

Facing Plywood



HD Kultur's konstsalong har varit årligen återkommande sedan starten 2004 där läsare och konstnärer har skickat in sina bidrag och en jury har valt ut ett antal verk som publicerats i tidningen. Nytt för i år är HD i samarbete med Kulturhotellet presenterar en rad utvalda verk i form av en utställning. I år medverkar totalt 28 konstnärer, och 37 verk, i utställningen som varar fram till den 13 juli.

Vår Salong


Andrea Lennartsson är en konstnär som målar moderna konstverk i olja. Med lekfulla materialval och detaljrikt måleri porträtterar hon dagens rådande kultur med en humoristisk tvist. Även om verken görs med en gnutta humor är syftet att betraktaren ska stanna upp och reflektera - det som är accepterat i samhället kanske också är rent vansinne?

Äta, knega, dö


Areej, Hodhayfa och Muhaned är tre irakiska konstnärer som tillsammans studerat på Academy of Fine Art i Bagdad för att sedan fortsätta sina liv på flykt i Norden. I deras utställning "Shahrazad's stories" går de på djupet och utforskar en rad aktuella frågeställningar och berättar sina historier om krig, asyl och hur det är att verka som konstnär i Norden.   Hur ser invandrarkonstnärer i de Skandinaviska länderna på sitt moderland? Är effekterna av väpnade konflikter och krig djupt rotade i deras mentalitet? Och hur närvarande är minnena av berättelserna ur "Tusen och en natt" och legenderna från de babyloniska och sumeriska kulturerna?

Shahrazad’s stories



Så länge som jag kan minnas har jag älskat havet. Framför allt älskar jag de djur och organismer som befinner sig under och ibland ovan vattenytan. Men på senare år har miljöförstöringar börjat hota, smutsat ner och i vissa fall förintat hela ekosystem - och allt djurliv som levt där. Ett stort problem är olja, i Amerikanskt vatten spills 4,9 miljoner liter olja ut varje år, en otroligt hög siffra som leder till att marina djur dör, ekosystem skadas men även att fisk vi människor äter kan innehålla farliga ämnen som ett direkt resultat av spillolja. Därför har jag valt att göra denna utställning för att påminna människor om vad oljan kan åstadkomma om den släpps lös i ett ekosystem och hur viktigt det är att vi fortsätter kämpa för att få ett slut på fossila bränslen.

I oljans spår – Melinda Andersson


"För mig bekräftar konsten allt det bästa hos mänskligheten. Konst handlar om en slags andlig insikt. Ett försök att förklara eller rättare sagt förmedla det världsliga. Jag vill avbilda detta möte. Att vi alla står beroende av varandra. Där målningarna står för en spegling av livets händelser. Jag själv har haft en krånglig livsresa och erfarenheten av detta vill jag således spegla i mina konstverk. Avsikten är att dela denna erfarenhet - över tid och rum - vilket i sin tur kan bjuda in åskådaren att spegla sina upplevelser med mina. Där vi sedan kan mötas genom mina konstverk." - Jonas Nemeth

Aspects of humanity – Jonas Nemeth


”det där rummet” är en värld dit samhället inte når, ögonen bränner från vad de sett och aldrig kan bli av med. Det är i ”det där rummet” som några av de mörkaste stunderna i livet har upplevts, som kroppen har gått sönder, som själen har dött och männen har kommit, och kommit och gått. ”det där rummet” är utgångspunkten för ett samtal som Frälsningsarmén har med en kvinna i Helsingborg som sålts in i en handel med hennes kropp. Hennes berättelse är hennes, men hon är inte ensam.

Utställning – ”det där rummet”



"Det gör ont i mig och trots att det är oundvikligt vill jag inte se”. Världen är en mörk plats. Här finns ondska, sorg och förödelse. Var dag porträtteras världen på olika sätt framför mig och det gör mig både arg och rädd. Jag väljer att försöka gå en annan väg, en där ljuset får ta över och lysa starkare, om än bara för ett tag. Jag väljer att ta ansvar för mitt ljus och föra det via penseln till duken. Jag vill inte gömma mig för verkligheten, men jag vill välja att vara lycklig i stunden. Jag tycker att den möjligheten finns i mycket vi har omkring oss i vår också underbara värld.

Utställning ”Ljuset finns alltid närvarande”, Karin Sigurdson


En ljus scen är inte nödvändigtvis mer lättillgänglig än en mörk. Detta ser vi i Aeon, där Eric Length med målningar av natur i upplösta landskap undersöker förhållandet mellan kontroll och slump.

Utställning ”Aeon”, Eric Length




I Contemporary assholes bjuder sju graffitikonstnärer in oss till ett hörn av sin värld och låter oss kliva in. Här kan vi spegla oss i våra egna fördomar, men också välja att för en stund lägga dem åt sidan och försöka se bortom det som möter ögat.

Contemporary assholes


Åtta konstnärer från Fröfabriken Creative Space i Landskrona visar sina verk på Kulturhotellet, i en utställning där olika tekniker och uttryckssätt tillsammans utgör ett helt eget landskap.

Fröfabriken


Medverkande konstnärer: Sara Stenlund, Cecilia Lundgren, Wendelin Wohlgemuth, Fanny Roos Waldemarsson, Vigu Sandt, Levi Jacobs, Ilse Weisfelt, Joren Joshua, Andrea Johansson, Gustav Sundin, Peter Lång, Olof Behrens, Monika Gora, Peder Winding

Samlingsutställning



The head collector är en separatutställning av skulptören Sara Stenlund. Sara är uppvuxen i Viken, skolad i Florens och tills nyligen bosatt i Barcelona. Hennes konst sammanför på ett unikt sätt klassisk skulptur med moderna och etniska uttryck. Utställningen The head collector är en samling porträtt som har skapats mellan 2013 och 2017 i Barcelona.

The head collector | Sara Stenlund


In Memoriam to idenity dubbelexponerar olika maktförhållanden i en drabbande föreställning om den ekonomiska krisen, migrationsströmmar och kvinnors rätt till sin egen kropp.

In memoriam to identity